Meebeslissen over úw behandeling  BEL 085-0187411

Medisch-specialistisch B12 kennisinstituut en behandelcentrum

Medische vitaliteitskliniek

IMG 20201027 173401

 

Algemeen:

De Medische Vitaliteitskliniek  is opgericht voor patiënten met chronische ziekten waarbij leefstijl een grote rol speelt. Een behandeltraject die op een medisch verantwoorde wijze wordt verzorgd door een medisch specialist. Hierbij worden alle pijlers van leefstijl in de behandeling  meegenomen. Naast aandacht voor uw medische aandoening krijgt u ook begeleiding op gebied van leefstijl. In 3 à 4 consulten wordt met u een individueel plan opgesteld en hebt u de regie over het verder traject. Indien u medicatie gebruikt kan deze door de internist ook worden aangepast. Aangezien wij het belangrijk vinden dat uw huisarts betrokken blijft, zal laagdrempelig met hem/haar worden overlegd over de behandeling.  Indien u bekend bent bij een diëtiste is het ook belangrijk dat hij/zij betrokken blijft. Daar waar nodig kunt u ook verwezen worden naar een fysiotherapeut.

Voor wie:

  • Patiënten met een milde vorm van Diabetes type 2 met of zonder medicatie of met een verhoogde glucose waarde waarbij het advies is om leefstijl aan te passen.
  • Patiënten met verhoogd cholesterol met of zonder medicatie waarbij het advies is om leefstijl aan te passen.
  • Patiënten met leververvetting (steatosis hepatis).
  • Patiënten met overgewicht met of zonder bovenstaande risicofactoren.
  • Patiënten met hoge bloeddruk met minder dan 3 bloeddruk verlagers.
  • Algemeen onderzoek en begeleiding bij klachten waarbij risico op hart en vaatziekten aanwezig is.

Wat kunt u verwachten:

Met een verwijzing van uw huisarts en eerdere uitslagen en medische gegevens wordt u gezien door de internist, afhankelijk van de vraagstelling zal na lichamelijk onderzoek en eventueel bloedonderzoek  een individueel behandelplan opgesteld worden. Van belang is dat u hier ook actief mee aan de slag gaat, u bent de enige die kan aangeven wat voor u belangrijk is en wat uw doelen zijn. De internist zal u hierbij helpen en u verder begeleiden en zo nodig medicatie aanpassen (het evt starten van medicatie zal in samen met uw huisarts worden besproken).

Na 3-4 maanden (3-4 consulten) zal het resultaat beoordeeld worden en met u besproken worden.

  1. U heeft uw doel behaald: U wordt terugverwezen naar de huisarts
  1. U heeft uw doel niet behaald: dan gaan we samen kijken waar het aan zou kunnen liggen en indien gewenst kan een vervolg traject gestart worden.

Leefstijl en ziekten:

Naast uw ziekte is er ook aandacht voor leefstijl. Wat wordt hiermee bedoeld? Onder leefstijl wordt verstaan de manier van leven van een persoon, deze wordt beïnvloed door de manier van eten,  bewegen, kwaliteit van slaap, sociale omgeving, ontspanning en zingeving. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs voor leefstijlverandering en behandeling van bepaalde chronische ziekten. Voor Diabetes type 2  is het bewijs het grootst. De combinatie van genetische aanleg en manier van leven vergroten de kans op Diabetes type 2. Hierbij speelt beweging, slaap en stress ook een grote rol. Met medicijnen wordt niet de oorzaak aangepakt. Medicijnen bij Diabetes type 2 zorgen er voor dat glucose niet stijgt in het bloed, door meer insulineproductie te stimuleren of de gevoeligheid voor insuline te verhogen. Andere nieuwere middelen grijpen ook aan op darmhormonen en de nier. Hoe meer ontregeld u bent hoe meer verschillende middelen u kunt krijgen, daarnaast kunt u ook insuline krijgen.  Voor veel mensen een grote drempel, want dan moet u dagelijks injecteren, soms wel 4 keer per dag.

Maar met het aanpakken van uw leefstijl kunt u dit voorkomen en is er ook een kans dat u helemaal van de medicatie afkomt. Hiervoor is motivatie nodig. Bent u gemotiveerd?

Naast Diabetes is er ook voor hart-en vaatziekten bewijs dat leefstijl effectief is.  Fysiek actieve individuen hebben 28% lagere kans op het ontwikkelen van een hartinfarct. Ook bij patiënten die een hartinfarct hebben doorgemaakt hebben met een complete leefstijl revalidatie 38% minder kans op een vernieuwd infarct. Een bekende leefstijl interventie bij vaatziekte is de beweeginterventie bij patiënten met verstopte beenaderen.

Leververvetting is stapeling van vet in de lever en kan leiding tot leverontsteking of leverkanker. Leververvetting geeft geen klachten, er wordt geschat dat 90% van de mensen met overgewicht leververvetting heeft. Ook speelt leververvetting een rol in het ontwikkelen van overgewicht. Er is sprake van een verstoorde vet- en/of suikerstofwisseling en hiermee wordt de kans op Diabetes type 2 en hart- en vaatziekten vergroot. Door de voeding aan te passen en meer te bewegen, kan de leververvetting worden teruggedraaid.

Toenemend wetenschappelijk bewijs voor verbetering leefstijl is er voor chronische darmziekten, nierziekten, dementie, reumatoïde arthritis en patiënten met een ernstig psychiatrische aandoening.

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.